Aira Samulin: Suhtautuminen vastoinkäymisiin ratkaisee

Artikkelin kuva: Jani Laukkanen

Positiivisuuden mannekiini ja monen muun hyvän asian lähettiläs Aira Samulin on iskussa heti aamusta. Hänen puolisonsa Ekku Peltomäki kuvasi jo muutama vuosikymmen sitten ihmetelleensä, miten Aira pomppaa heti herättyään pystyyn kuin pupu ja on kartalla uutta päivää varten. Airaa naurattaa ja hän myöntää, että ominaisuus on säilynyt halki elämän.

Kohta 93 vuotta täyttävä Aira kiittää pitkästä iästään ja elinvoimaisuudestaan elämäntapojaan. Hän on lapsesta asti liikkunut. He asuivat Rajavartiolaitoksen talossa isän työn vuoksi. Silloin hiihdettiin ja urheiltiin nuorten miesten kanssa, jolloin oli venyttävä parhaimpaansa. Siskonsa Inkerin kanssa he lauloivat aina töitä tehdessään, mikä teki urakoista mukavampia. Vesi ei tullut eikä mennyt, joten kotityöt vaativat voimia. Sotilaat asuivat samassa talossa ja istuivat samassa ruokapöydässä.

Amerikassa asuva pikkusisko Inkeri täyttää juuri 90 ja käy työssä vieläkin. Aira lisää iloisesti nauraen, että he ovat tanssineet ja laulaneet koko elämänsä. Vaan mahtuu kaikkeen myös syvempi ulottuvuus. Jouluna nähtiin televisiosta ekumeeninen jumalanpalvelus, jossa puhui Aira Samulin viestintuojana. Tämä on suuri perinteinen juhla, jossa viestintuojana on nähty monia merkittäviä kansalaisia; muun muassa Sauli Niinistö.

Airan elämään on mahtunut myös raskaita tapahtumia, joista kaikkein raskain oli oman isän löytyminen kuolleena rintamalla jatkosodassa 10 kilometrin päästä kotoa. He asuivat silloin Rajavartiolaitoksen talossa Hyrsylän mutkassa, mistä lähtivät Helsinkiin isän arkun mukana. Aira oli 14-vuotias. Kovasti voimia on tarvittu myös omaisten vakavissa mielenterveysongelmissa. Oma tytär Pirjo menehtyi vuosikausien laitoshoidon jälkeen. Aira on tunnustanut tosiasiat, mutta ei ole jäänyt katkeruuteen.

Hänen päivänsä ovat täynnä tapahtumia ja tapaamisia. Aira on Aivosäätiön, Aivoliiton ja Muistiliiton lähettiläs. Varsinainen esikuva hän on meille kaikille elinvoimaisuudessaan. Hänen mielestään ratkaisevaa on se, miten asennoituu vastoinkäymisiin.

Sitä vaan oppii luottamaan, kun harjoittelee selviytymistä. Jos murenee heti, eihän siitä mitään tule, Aira Samulin rohkaisee.

Lapsiakin pitää opettaa kestämään pettymyksiä. Koulukiusaamisesta pitää oppia selviytymään, sillä kiusaajia tulee eteen koko elämän ajan. Vanhempien ei pidä liikaa tasoitella lastensa elämää.

Aira ottaa omegaa, magnesiumia, D- ja C-vitamiinia. Ikääntyneille hän sanoo, että ottakaa valtaan vanhuutenne ja käyttäkää rahanne itse. Tärkeää elämässä ovat viisaus ja hyvyys, se että käyttää aivojaan, ja että ottaa lähimmäiset huomioon.

Vaikeissa paikoissa Aira Samulin kokee, että suojelusenkeli on varjellut häntä. Hänen iltarukouksensa on ollut aina ”Levolle lasken Luojani”. Myös ruokarukous ja ruoasta kiittäminen kuuluvat jokaiseen päivään.

Uudesta vuodesta Aira Samulin sanoo, että on tärkeää olla ystävien ja kavereiden kanssa. Heistä saa voimaa ja vireyttä.

Ai niin, ja sitten tämä iloinen ja valoinen muistuttaa, että ruoan osuus elinvoimaisuudessa on tärkeä. Pitää oppia tykkäämään terveellisestä ruoasta ja nauttia aterioista. Pitää muistaa pureskella kunnolla. Pitkän elämänsä aikana hän on syönyt tuhansia ja tuhansia kertoja, ja on kaikesta kiitollinen.

Kirjoittaja

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Saatat pitää myös näistä:

Sukimisryhmät tarpeen!

Yhteisöllisyys on valitettavasti vähentynyt työpaikoilla viime vuosina. Korona ajoi valtaosan etätyöhön pystyvistä ihmisistä kotitoimistoihin – ja jättikin heidät sinne.

Mielen taidot tukevat hyvää ikääntymistä

Omia mielikuvia ikääntymisestä on toisinaan hyvä pysähtyä pohtimaan, sillä ne ohjaavat vahvasti suhtautumistamme asioihin. Näenkö ikääntymisen vääjäämättömänä luopumisten sarjana ja aikana, jolloin elämänsisältö kapeutuu?

Scroll to Top