Puheenjohtajan tervehdys

Tervetuloa kotisivuillemme! Tervetuloa samalla ongelmakeskeisyyden maailmasta vahvuuksien ja mahdollisuuksien psykologian maailmaan!

Kun itse kuulin kouluttaja Anneli Litovaaran vuonna 2007 kertovan positiivisesta psykologiasta, onnellisuuden, selviytymistaitojen, vahvuuksien ja kukoistuksen tutkimuksista, se oli kuin lahja minulle, kouluttajalle, joka jo vuodesta 1990 olin käynyt parini Marco Bjurströmin kanssa puhumassa myönteisyyden voimasta niin yksilö- kuin työyhteisötasollakin. Samalla tiesin, että ”nyt loppuivat naureskelut hömpästä”, tutkittua ja todistettua tietoa alkoi tulla myös Suomeen! Positiivisen psykologian päämääränä on hyvinvoinnin tieteellinen tutkimus.

Jokainen isoäitikin tietää, mitä on onnellinen elämä, mutta voisiko olla tutkimuksia, positiivisen psykologian oppeja, joita seuraamalla voisimme oppia jotakin ihmisten myönteisistä puolista ja ottaa oppeja käyttöön?

Positiivinen psykologia kuvaa niitä ehtoja ja edellytyksiä, joiden vallitessa ihmiset voivat hyvin, kokevat elämän mielekkääksi ja ottavat toiset ihmiset myönteisellä tavalla huomioon. Tutkimuksilla kartoitetaan sellaista tietoa, jonka avulla saadaan myönteisiä muutoksia aikaan. (Ojanen, M.; Positiivinen Psykologia, 2007, Edita Prima, Helsinki)

Onnellisuuden psykologia, hyveet ja luonteenvahvuudet, Mindfulness – tiedostava ja hyväksyvä läsnäolo, myötätunto, työn imu, sisu – toiminnan tahtotila, kukoistus, siinä osa positiivisen psykologian tutkimuskohteista (Uusitalo-Malmivaara, L. (toim.); Positiivisen psykologian voima, 2014, PS-kustannus, Porvoo)

Kun siitä innostuin, halusin opiskella sitä heti. Sepä olikin vaikeampi polku. Kursseja oli harvassa, Helsingin yliopiston Avoimessa 2014 järjestämä kurssi oli loistava. Sitä ei ole uusittu! Mutta minulle se oli käänteentekevä. Sisu-luennolla puhui toiminnan tahtotilasta Emilia Lahti. Emilian session jälkeen totesin vierustoverille, että TÄTÄ TÄYTYY SAADA LISÄÄ!

Sattuman kauppaa (kiitos Esa Saarisen) Emilia otti minuun yhteyttä. Ja siitä se sitten lähti! Istahdimme Fazerin kahvilaan dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara, Emilia ja minä ja perustimme Suomen positiivisen psykologian yhdistys ry:n syksyllä 2015.

Minä uskon, että juuri nyt Suomi tarvitsee myönteisyyden mielenlaatua ja lujaa uskoa tulevaisuuteen. Sitä eteenpäin vievää sisua. Uskon myös lujasti, että yhtenä päivänä positiivinen psykologia on loppututkintoon, maisteritutkintoon asti vievä oppiaine Suomessa. Esa Saarinen, positiivisen psykologian ”kummisetä” sanoo, että ihmisissä on paljon enemmän kuin päällepäin näkyy, ja siihen uskon. Voimme tehdä tavoitteesta totta, yhdessä.

Tule rakentamaan parempaa arkea kanssamme!

Ritva Enäkoski

puheenjohtaja, SPPY ry

Kirjoittaja

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Saatat pitää myös näistä:

Luontoretkellä sisällä

Tänä keväänä luonnossa liikkuminen on ollut monille erityisen merkityksellistä. Ulkoilu on ollut tapa tavata ystäviä tai tuoda tauotusta ja maisemanvaihdosta työpäivään.

Muutosjoustavalla johtajalla on joustavat nivelet

Nyt kun ei tarvitse ajaa paikasta toiseen, on enemmän aikaa soitella, kysellä alaisten kuulumisia, kertoilla omankin perheen tapahtumista. Se tuo alaisia lähemmäksi esimiestään, ja nostaa esimiehestä esiin aidon johtajan.

Kriisissä arjen onnellisuustaidot punnitaan!

Tilanne on mikä on, mutta suhtautumisesi siihen sinä voit valita, jos haluat. Ja kun päätät keskittyä enemmän siihen, mikä on hyvin, niin voit paremmin, läheisesi voivat paremmin, eikä sinun tarvitse jälkeenpäin katua sitä, että annoit huoliajatusten pilata tämän ajan, kun olisit voinut vähän nauttiakin siitä.

Vieritä ylös