Puheenjohtajan tervehdys

Tervetuloa kotisivuillemme! Tervetuloa samalla ongelmakeskeisyyden maailmasta vahvuuksien ja mahdollisuuksien psykologian maailmaan!

Kun itse kuulin kouluttaja Anneli Litovaaran vuonna 2007 kertovan positiivisesta psykologiasta, onnellisuuden, selviytymistaitojen, vahvuuksien ja kukoistuksen tutkimuksista, se oli kuin lahja minulle, kouluttajalle, joka jo vuodesta 1990 olin käynyt parini Marco Bjurströmin kanssa puhumassa myönteisyyden voimasta niin yksilö- kuin työyhteisötasollakin. Samalla tiesin, että ”nyt loppuivat naureskelut hömpästä”, tutkittua ja todistettua tietoa alkoi tulla myös Suomeen! Positiivisen psykologian päämääränä on hyvinvoinnin tieteellinen tutkimus.

Jokainen isoäitikin tietää, mitä on onnellinen elämä, mutta voisiko olla tutkimuksia, positiivisen psykologian oppeja, joita seuraamalla voisimme oppia jotakin ihmisten myönteisistä puolista ja ottaa oppeja käyttöön?

Positiivinen psykologia kuvaa niitä ehtoja ja edellytyksiä, joiden vallitessa ihmiset voivat hyvin, kokevat elämän mielekkääksi ja ottavat toiset ihmiset myönteisellä tavalla huomioon. Tutkimuksilla kartoitetaan sellaista tietoa, jonka avulla saadaan myönteisiä muutoksia aikaan. (Ojanen, M.; Positiivinen Psykologia, 2007, Edita Prima, Helsinki)

Onnellisuuden psykologia, hyveet ja luonteenvahvuudet, Mindfulness – tiedostava ja hyväksyvä läsnäolo, myötätunto, työn imu, sisu – toiminnan tahtotila, kukoistus, siinä osa positiivisen psykologian tutkimuskohteista (Uusitalo-Malmivaara, L. (toim.); Positiivisen psykologian voima, 2014, PS-kustannus, Porvoo)

Kun siitä innostuin, halusin opiskella sitä heti. Sepä olikin vaikeampi polku. Kursseja oli harvassa, Helsingin yliopiston Avoimessa 2014 järjestämä kurssi oli loistava. Sitä ei ole uusittu! Mutta minulle se oli käänteentekevä. Sisu-luennolla puhui toiminnan tahtotilasta Emilia Lahti. Emilian session jälkeen totesin vierustoverille, että TÄTÄ TÄYTYY SAADA LISÄÄ!

Sattuman kauppaa (kiitos Esa Saarisen) Emilia otti minuun yhteyttä. Ja siitä se sitten lähti! Istahdimme Fazerin kahvilaan dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara, Emilia ja minä ja perustimme Suomen positiivisen psykologian yhdistys ry:n syksyllä 2015.

Minä uskon, että juuri nyt Suomi tarvitsee myönteisyyden mielenlaatua ja lujaa uskoa tulevaisuuteen. Sitä eteenpäin vievää sisua. Uskon myös lujasti, että yhtenä päivänä positiivinen psykologia on loppututkintoon, maisteritutkintoon asti vievä oppiaine Suomessa. Esa Saarinen, positiivisen psykologian ”kummisetä” sanoo, että ihmisissä on paljon enemmän kuin päällepäin näkyy, ja siihen uskon. Voimme tehdä tavoitteesta totta, yhdessä.

Tule rakentamaan parempaa arkea kanssamme!

Ritva Enäkoski

puheenjohtaja, SPPY ry

Kirjoittaja

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Saatat pitää myös näistä:

Myötätuntoinen organisaatio tekee parempaa tulosta

Taloudellisen toiminnan keskiössä on aina ihminen, ja kaikki taloudelliset teoriat perustuvat tiettyihin oletuksiin ihmisluonnosta. Oli kyse sitten investointipäätöksistä, yrityksen strategisista suuntaviivoista, talouspolitiikan linjanvedoista tai …

Merkityksellisen elämän kudelma

Filosofit pohtivat elämän merkitystä (Meaning of Life) ja meille jokaiselle yksilölle jää selvitettäväksi oman elämän mieli ja merkitys (Meaning in Life).
Mistä me oikein puhumme, kun puhumme elämän merkityksellisyydestä, merkityksestä, mielekkyydestä, tarkoituksesta, tarkoituksellisuudesta.

Rohkea johtajuus on uusien turvallisten yhteyksien maadoittamista

Brené Brownin mukaan maailma tarvitsee kiireesti lisää sellaista rohkeaa johtajuutta, jolla poistetaan eriarvoisuutta & lisätään psykologista turvallisuutta niin työyhteisöissä, kodeissa kuin kouluissakin. Mutta miten rohkea johtajuus määritellään?

Vieritä ylös