Merkityksellisen elämän kudelma

Ensin muutama sananselvitys!

Filosofit pohtivat elämän merkitystä (Meaning of Life) ja meille jokaiselle yksilölle jää selvitettäväksi oman elämän mieli ja merkitys (Meaning in Life).
Mistä me oikein puhumme, kun puhumme elämän merkityksellisyydestä, merkityksestä, mielekkyydestä, tarkoituksesta, tarkoituksellisuudesta. Piti ensin järjestää omassa päässä ajatusten lokerot kuntoon.

Käytän tässä sanaa: kudelma (lainaan sanaa filosofi ja Aalto yliopiston työelämäprofessorilta Lauri Järvilehdolta). Kudelmaan kuuluu monenvärisiä, -mittaisia ja -vahvuisia lankoja. Aika ajoin elämä pysäyttää miettimään, onko tämä sitä elämää, jota haluan elää. Se on vahva kysymys. Siihen kannattaa vastata rehellisesti. Elämän suunta saattaa muuttua. Millaisista langoista haluat oman kudelmasi kutoa?

Kirjassaan Elämän mieli ja merkitys Markku Ojanen puhuu matkatovereista. Se on myös minun ajatusmallini: joskus kuljen vain pienen osan matkaa ihmisen kanssa, jota kohtaan tunnen hellyyttä ja hyvää tarkoittavaa rakkautta. Sitten polkumme lähtevät erilleen, kenties tunne on haalentunut tai olosuhteet vaihtuvat. Voi olla, että joku kohdatuista jää ikiajoiksi sydämeen, kulkee rinnalla koko elämän ajan. Joka kerta, kun ajattelen merkittävää kohdattua, hyvä olo ja kiitollisuus kohoaa mieleen. Jokainen merkittävä ihminen jättää sydämeen kestävän onnellisuuden palan. Sitä ei aika syö. Ikiystävyys on yksi kudelmani lanka.

Löysin Ojasen kirjasta itseni: yhdistäjä. Se on elämäntehtäväni, luontainen osa minua. Markku Ojanen ilmaisee sen näin:

On ihmisiä, jotka ovat aidosti kiinnostuneita toisista ihmisistä. He ikään kuin keräilevät ympärilleen ihmisiä. Elämän mieli ja merkitys on ihmisten kohtaamisessa.

Malcolm Gladwell nimittää heitä Ojasen kirjassa yhdistäjiksi (communicators). Minä tunnistan tämän. Minulla, kuten Gladwellin määrittelemissä yhdistäjissä on samat piirteet: me tunnemme paljon ihmisiä, meillä on aikaa jutella heidän kanssaan ja olemme loputtoman kiinnostuneita muista ihmisistä. Hän mainitsee myös sen, että näiden ihmisten kanssa jutellessa tuntuu, että ”juuri minä olen mielenkiintoinen, koska hän jaksaa kuunnella noin hyvin”. Oikein nauratti, kun luin Gladwellin luonnehdinnan, miten on henkilöitä (minä), jotka avaavat keskustelun lentokoneessa istuessaan vieressäsi, junassa tai bussissa. Minä en pelkästään tutustu, minä myös ystävystyn helposti eri-ikäisten ja erilaisten ihmisten kanssa. Ja tässäkin Gladwellin määritelmän vahvistan: pidän myös yhteyttä kestävästi. Uskon Pikku Prinssin sanomaan:

Meidän tulee pitää huolta kesyttämistämme!

Toinen yhtä vahva kudelmani on rakkaus, ”Love isn’t everything. It is the only thing” (Stephen Hayes). Yhteenkuuluvuuden tunteet tuovat merkityksen kokemuksen. Rakkauden kudelmaan kuuluvat rakkaat läheiset, ystävät, kissat, luonto ja harrastukset. Käytän usein sanaa ”rakastan”. Vaikka rakkaus lisää elämän merkityksellisyyttä, se voi myös uuvuttaa. Esimerkiksi harrastukset: rakastan tanssitunteja, rakastan kuntonyrkkeilyä, rakastan salitreeniä, rakastan laulutunteja. Yhtenä syksynä kaikkea tätä olikin paljon ja lisänä musiikkiteatterikoulutusohjelman sekä aikuisryhmän kanssa tanssikilpailuun valmistautuminen treeneineen. Monta kertaa kaiken tuon keskellä istuin autossa ajamassa kohteesta toiseen ja kiire kismitti. Törmäsin kanadalaisen psykologian professori Robert J. Vallerandin tutkimukseen intohimosta ja harrastuksista. Harmoninen intohimo sisältää itsesäätelyä – tykkää, mutta ei tykkää itseään näännyksiin. Pakottava intohimo ilmeni minulla siten, että väsyin. En kehdannut olla treeneistä pois. Pää harrasti enemmän kuin kroppa kesti. Palautuminen jäi puuttumaan. Onneksi havahduin ajoissa. Karsin kovalla kädellä rakastamaani kudelmaa, huilasin ja päätin järkevöittää tekemisiäni.

Haluaisitko sinä tarkastella elämäsi merkityksellisyyttä?

Hieno harjoitus tuli tehtyä Joyllan positiivisen psykologian asiantuntijaopinnoissa. Valokuvasimme viikon ajan itsellemme merkityksellisiä kohteita. Teimme niistä koosteen, ja sen avulla oli hieno elämys nähdä oma kudelmansa kuvina. Ne kuvat säilytän. Elämän kudelman ainekset myös muuttuvat elämän virrassa. Niin ne kuvatkin muuttuivat, kun tein harjoituksen huvikseni uudelleen. Nekin säilytän.

Luettavaa elämän merkityksestä kiinnostuneille

  • Markku Ojanen : Elämän mieli ja merkitys (Kirjapaja)
  • Malcolm Gladwell : The Tipping Point (Little Brown)
  • Viktor Frankl : Ihmisyyden rajalla (Otava)
  • Viktor Frankl : Elämän tarkoitusta etsimässä (Otava)
  • Frank Martela : Valonöörit. Sisäisen motivaation käsikirja Gummerus)
  • Antoine de Saint-Exupéry : Pikku Prinssi (Fin Lectura)

Kirjoittaja

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Saatat pitää myös näistä:

Sukimisryhmät tarpeen!

Yhteisöllisyys on valitettavasti vähentynyt työpaikoilla viime vuosina. Korona ajoi valtaosan etätyöhön pystyvistä ihmisistä kotitoimistoihin – ja jättikin heidät sinne.

Mielen taidot tukevat hyvää ikääntymistä

Omia mielikuvia ikääntymisestä on toisinaan hyvä pysähtyä pohtimaan, sillä ne ohjaavat vahvasti suhtautumistamme asioihin. Näenkö ikääntymisen vääjäämättömänä luopumisten sarjana ja aikana, jolloin elämänsisältö kapeutuu?

Scroll to Top