Tammikuun teema: Rohkeus

Uuden vuoden ensimmäisen kuukauden haluamme aloittaa rohkeudella ja Emilia Lahden ajatelmalla: ”Toisen arvoa alleviivaava katse saa aikaan rohkeutta”.

Rohkeus on yksi VIA Character-luokittelun mukaisista luonteenvahvuuksista. VIA:n mukaan rohkeus voi ilmetä kolmella eri tavalla: fyysisenä rohkeutena, psykologisena rohkeutena tai moraalisena rohkeutena.

Fyysinen rohkeus tarkoittaa urheaa toimintaa tilanteissa, jotka sitä vaativat: esimerkiksi poliisit ja palopelastajat joutuvat käyttämään fyysistä rohkeutta päivittäin työssään. Fyysinen rohkeus näkyy myös jokaisen meistä elämässä silloin, kun koitamme esimerkiksi uutta ja jännittävää harrastusta: kiipeilyä, surffausta tai vaikka akrobatiaa. Psykologinen rohkeus taas näkyy esimerkiksi siinä, että uskaltaa olla oma itsensä ja kohdata myös omat pimeät puolensa. Voisitko tammikuussa esimerkiksi pyytää työkavereiltasi tai kumppaniltasi palautetta omista kehityskohdistasi? Moraalinen rohkeus on ainakin allekirjoittaneen mielestä ehkä rohkeuden vaikein puoli: se tarkoittaa rohkeutta puhua sen puolesta, mitä pitää oikeana ja hyveellisenä toimintana. Kun ryhmässä ajaudutaan puhumaan ikävään sävyyn jostakusta poissaolijasta, moraalinen rohkeus antaa voimaa puuttua keskusteluun ja huomauttaa, että seläntakana juoruilu ei ole oikein. Arjessa se voi näkyä puuttumisena syrjivään puheeseen, esimerkiksi rasismiin tai seksismiin.

Miten tavallinen ihminen sitten pystyy arjen pieniin ja isoihin rohkeuden tekoihin? Emilian luennollaan esittämän ajatuksen mukaan ”toisen arvoa alleviivaava katse saa aikaan rohkeutta”. Kukaan meistä ei uskalla olla rohkea yksin. Jokainen meistä tarvitsee toisilta rohkaisua, pientä arvostavaa hymyä tai hyväksyvää nyökkäystä: ”Kyllä sinä pystyt”. Voisimmeko me kaikki tammikuussa, rohkeuden kuukautena, pitää huolta toisten ihmisten rohkaisusta? Voisimmeko kiinnittää huomion siihen, että me emme sanoillamme tai eleillämme paina ketään alaspäin vaan päin vastoin – nostamme ympärillämme olevia ihmisiä rohkeuden tekoihin heidän arvoaan alleviivaamalla?

Jos rohkeuden teema puhuttelee sinua,  lataa tammikuun kalenterikuva tältä sivulta ja tee siitä näytönsäästäjäsi!. Jos haluat lukea lisää rohkeudesta, kurkkaa  täältä Emilia Lahden innostava teksti todellisesta rohkeudesta. 

Kirjoittaja

Lataa kuukauden teemakuva omalle koneellesi

Klikkaa hiiren oikeanpuoleista painiketta kuvan päällä ja valitse valikosta Tallenna nimellä tai Tallenna kuva nimellä.

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Saatat pitää myös näistä:

Sukimisryhmät tarpeen!

Yhteisöllisyys on valitettavasti vähentynyt työpaikoilla viime vuosina. Korona ajoi valtaosan etätyöhön pystyvistä ihmisistä kotitoimistoihin – ja jättikin heidät sinne.

Mielen taidot tukevat hyvää ikääntymistä

Omia mielikuvia ikääntymisestä on toisinaan hyvä pysähtyä pohtimaan, sillä ne ohjaavat vahvasti suhtautumistamme asioihin. Näenkö ikääntymisen vääjäämättömänä luopumisten sarjana ja aikana, jolloin elämänsisältö kapeutuu?

Scroll to Top