Positiivisen psykologian vuosikalenteri 2019

Vuosi 2018 alkaa olla lopuillaan. Jonkun loppu tarkoittaa aina toisen alkua – Tervetuloa vuosi 2019!

Jotta positiivisen psykologian opit olisi entistä helpompi tuoda omaan arkeen mukaan, yhdistyksemme on valmistanut positiivisen psykologian kalenterin vuodelle 2019. Kalenteri koostuu poiminnoista upeiden luennoitsijoidemme ajatuksista tältä syksyltä. Jokaiselle kuukaudelle on valittu myös yksi valittuun ajatelmaan sopiva positiivisen psykologian teema. Tulemme jakamaan näihin teemoihin liittyvää sisältöä viestinnässämme.

Teema-artikkeli ja siihen liittyvä kuva julkaistaan joka kuukauden 1. päivänä sivustomme Ajankohtaista-osiossa. Jos haluat, voit kuitenkin tutustua vuoden 2019 teemoihin jo etukäteen ja ladata teemakuvat omalle koneellesi täällä >>.

Ehkä sinä haluat kirjoittaa jostakin teemasta blogiimme? Kerro siitä meille sähköpostitse. Osoitteemme on positiivinen.psykologia@gmail.com.

Tammikuu 2019 – Rohkeus

Uuden vuoden ensimmäisen kuukauden haluamme aloittaa rohkeudella ja Emilia Lahden ajatelmalla: ”Toisen arvoa alleviivaava katse saa aikaan rohkeutta.”

Rohkeus on yksi VIA Character-luokittelun mukaisista luonteenvahvuuksista. VIA:n mukaan rohkeus voi ilmetä kolmella eri tavalla: fyysisenä rohkeutena, psykologisena rohkeutena tai moraalisena rohkeutena.

Fyysinen rohkeus tarkoittaa urheaa toimintaa tilanteissa, jotka sitä vaativat: esimerkiksi poliisit ja palopelastajat joutuvat käyttämään fyysistä rohkeutta päivittäin työssään. Fyysinen rohkeus näkyy myös jokaisen meistä elämässä silloin, kun koitamme esimerkiksi uutta ja jännittävää harrastusta: kiipeilyä, surffausta tai vaikka akrobatiaa. Psykologinen rohkeus taas näkyy esimerkiksi siinä, että uskaltaa olla oma itsensä ja kohdata myös omat pimeät puolensa. Voisitko tammikuussa esimerkiksi pyytää työkavereiltasi tai kumppaniltasi palautetta omista kehityskohdistasi? Moraalinen rohkeus on ainakin allekirjoittaneen mielestä ehkä rohkeuden vaikein puoli: se tarkoittaa rohkeutta puhua sen puolesta, mitä pitää oikeana ja hyveellisenä toimintana. Kun ryhmässä ajaudutaan puhumaan ikävään sävyyn jostakusta poissaolijasta, moraalinen rohkeus antaa voimaa puuttua keskusteluun ja huomauttaa, että seläntakana juoruilu ei ole oikein. Arjessa se voi näkyä puuttumisena syrjivään puheeseen, esimerkiksi rasismiin tai seksismiin.

Miten tavallinen ihminen sitten pystyy arjen pieniin ja isoihin rohkeuden tekoihin? Emilian luennollaan esittämän ajatuksen mukaan ”toisen arvoa alleviivaava katse saa aikaan rohkeutta”. Kukaan meistä ei uskalla olla rohkea yksin. Jokainen meistä tarvitsee toisilta rohkaisua, pientä arvostavaa hymyä tai hyväksyvää nyökkäystä: ”Kyllä sinä pystyt.” Voisimmeko me kaikki tammikuussa, rohkeuden kuukautena, pitää huolta toisten ihmisten rohkaisusta? Voisimmeko kiinnittää huomion siihen, että me emme sanoillamme tai eleillämme paina ketään alaspäin vaan päin vastoin – nostamme ympärillämme olevia ihmisiä rohkeuden tekoihin heidän arvoaan alleviivaamalla?

Tammikuun kalenterikuvan pääset lataamaan täältä. Jos haluat lukea lisää rohkeudesta, kurkkaa  täältä Emilia Lahden innostava teksti todellisesta rohkeudesta. 

Rohkeaa ja valoisaa vuotta 2019!

SPPY ry:n hallituksen puolesta,

Aliisa Holkko

Kirjoittaja

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Saatat pitää myös näistä:

Emma Seppälä Suomessa 26.3.2019

Maailman tunnetuin onnellisuustutkija Emma Seppälä vierailee Suomessa Work goes happy -tilaisuudessa maaliskuussa. Stanfordin yliopiston psykologian tohtori Seppälä luennoi

Ohuiden hetkien onnellisuus

On monia ihmisiä, jotka ovat terveitä, varakkaita, heillä on ihan kiva perhe ja ystäviä. Silti jokin ahdistaa ja painaa, jotain puuttuu ja se voi olla jopa koko elämän mittainen tunne vaille jäämisestä.