Onnellisesti oman näköinen kesä

Pysähdy kesän alussa positiivisen psykologian onnellisuutta lisäävien kesävinkkien äärelle! Näin saat kesästäsi kaiken ilon ja kauneuden talteen tieteellisesti tutkituilla menetelmillä, vietit kesän sitten lomalla, töissä, yksin tai perheen kanssa.

 5 vinkkiä onnelliseen ja merkitykselliseen kesään

Me suomalaiset odotamme kevättä ja kesää usein malttamattomuudella. Hehkuttelemme etukäteen ajatuksella valoisista pitkistä illoista ja öistä sekä kaikesta siitä ihanasta, mitä kesällä voimme tehdä ja kokea. Myös mainokset tuuttaavat kesälle odotuksia joka tuutista, ehkä enemmän kuin tarpeeksi: Nauti, lepää, koe, mene, tee, grillaa! Huh, kesän ei kuitenkaan ehkä tarvitse olla yhtä nautinnon ja ilon suorittamista, eihän? Seuraavat 5 vinkkiä hyvään kesään auttavat sinua viettämään aidosti onnellisen ja ennen kaikkea oman näköisen kesän positiivisen psykologian tutkimustiedon avulla.

 Sinä valitset – Onnellinen kesä on omannäköinen!

Jos huomaat, että odotukset kesälle ovat kuluneen erikoisen vuoden jälkeen entistä suuremmat, on hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä juuri sinä kesältä toivot ja odotat? Omannäköinen onnellinen kesä on juuri sitä – sinun itsesi näköinen hyvä, onnellinen ja merkityksellinen kesä. Se, että valitset itse oman näköisen kesän ja kuinka kesän vietät, on ensimmäinen askel hyvään kesään.

Tutkimusten mukaan yksi hyvän elämän edellytys on se, että koemme olevamme itse vastuussa siitä, miten aikaamme käytämme. Tunne autonomiasta, eli siitä, että saamme itse päättää ja valita on, keskeinen hyvän elämän kokemukselle. Kokemus siitä, että olemme itse vastuussa omista valinnoistamme ja seisomme niiden takana, lisää ihmisten elämäntyytyväisyyttä ja myös työtyytyväisyyttä tutkimusten mukaan.

Niinpä, vietät kesää sitten miten vaan: lomalla, töissä, yksin tai yhdessä, pysähdy pohtimaan, kuinka suurelta osalta olet itse valinnut sellaisen kesänviettotavan, joka joko tukee omia arvojasi ja pitkän tähtäimen tavoitteita sekä tuntuu mahdollisimman suuresti itse valitulta!

Tietoinen läsnäolo kesän kauneuden äärellä – Ihana kesä on tässä ja nyt.

Usein käy niin, että me ihmiset odotamme onnellisuutta ja nautinnollista ”sitku-elämää” jossakin tulevaisuudessa, “kunhan piha on siivottu, työprojekti tehty tai lapset ovat isompia”. Tutkimusten mukaan hyvin moni meistä ajattelee onnellisuuden odottavan jossakin tulevaisuudessa. Seuraavassa viikossa, tulevassa lomassa tai viikonlopussa.

Olemme ihmisinä mestareita kuvittelemaan, että toivomamme hyvä on aina jossakin muualla kuin tässä ja nyt. Tulevaisuuden hyvien asioiden odottamisessa on toki oma ihanuutensa, mutta kannattaa olla tietoinen siitä, että se odotusten mukainen onnellinen elämä ei siirry aina vaan tulevaisuuteen. On tärkeää, että osaamme pysähtyä onnellisten ja ihanien hetkien äärelle juuri silloin kuin ne tapahtuvat.

Olet sitten töissä tai lomalla, yksin tai yhdessä perheen kanssa, harjoittele pysähtymään tämän hetken äärelle tietoisella ja hyväksyvällä läsnäololla. Huomaa, mikä kaikki on juuri nyt totta tässä hetkessä ja ehkäpä jopa kaunista ja hyvää. Kuinka alkukesä on kauneimmillaan, kuinka ulkona on valoisaa ja tuoksuvaa. Kuinka linnut laulavat, illat ovat valoisia ja olemme kaikki selvinneet pitkästä talvesta. Ja mikä tärkeintä: NYT on kesä!

Jos haluat, voit tietoisesti harjoitella joka päivä muutaman minuutin ajan aistien ja luonnon äänien ja tuoksujen äärelle pysähtymistä. Mene ulos pihalle, metsään tai meren rannalle. Pysähdy hetkeksi, sulje silmäsi ja kuuntele – mitä ääniä kuulet? Mitä tuoksuja voit haistaa? Entä miltä tuuli, ilma ja aistit tuntuvat iholla ja kehossa? Hengitä tietoisesti 5-10 rauhallista pitkää sisään- ja uloshengitystä ja avaa sitten silmät ja huomioi, että juuri nyt on kesä ja kaikki on todennäköisesti aika hyvin, jos olet ehtinyt pysähtyä tämän lyhyen harjoituksen äärelle.

 Hyvän huomaaminen ja kiittäminen nostaa onnellisuuden pintaan

Ihmisen elämässä on tutkimusten mukaan paljon enemmän hyvä kuin huonoa. Keskimäärin elämässämme tapahtuu joka päivä jopa 2-3 kertaa enemmän kaikkea sellaista mikä sujuu hyvin, onnistuu ja menee oikein – kuin kaikkea sitä, mikä ei suju tai epäonnistuu. Oleellista on se, että koska aivomme keskittyvät biologisesti haasteisiin ja siihen, mikä ei ole “täydellistä” ja säästävät meitä turhalta energiankulutukselta, emme ilman tietoista ponnistelua huomaa kaikkea sitä hyvää, mikä koko ajan elämässämme sujuu ja onnistuu.

Hyvinvoinnin ja onnellisuuden näkökulmasta on tärkeää opetella ja oppia huomaamaan kaikki se hyvä, mikä elämässämme on ja tapahtuu koko ajan. Yksi tehokkaimmista tavoista varmistaa oma onnellinen kesä on kirjata esimerkiksi kesän aikana 2-3 viikkoa ylös kaikkea sitä hyvää, mitä elämässämme on ja josta voimme olla kiitollisia. Esimerkiksi kiitollisuustutkimuksen uranuurtaja, professori Sonja Lyubomirsky kehottaa pitämään kiitollisuuspäiväkirjaa kuureina, jolloin sen vaikutukset ovat erityisen tehokkaita. Mikä siis parempi aika pysähtyä kiitollisuuden ja hyvän huomaamisen äärelle, kuin kesä?

Anna aikaa ja rakkautta läheisille – saat takaisin onnea ja merkitystä!

Hyvä elämä rakennetaan hyvillä ihmissuhteilla. Tämän tiedämme sekä tutkimuksesta että jokainen syvällä sisällämme todeksi. Hyvä ja onnellinen elämä on parasta yhdessä koettuna. Pysähdy siis tietoisesti miettimään, ketkä tärkeät ihmiset haluat tietoisesti huomata ja huomioida kesällä rakkaudella, arvostuksella ja aidolla välittämisellä.

Pysähdy kiittämään, kehumaan ja arvostamaan sinulle tärkeitä ihmisiä pienesti ja suuresti mahdollisimman usein. Yhtenä hyvinvointia lisäävänä kesätehtävänä voit kirjoittaa kesäpäivien aikana kiitoskirjeitä läheisillesi luettavaksi joko kesällä tai säästää kiitoskirjeet merkkipäivään tai lahjoiksi tulevaisuuteen.

Kiitollisuuskirjeessä keskitytään kiittämään jotain itselle tärkeää henkilöä ja tämä kiitollisuus ilmaistaan joko kirjallisesti kirjeen muodossa tai jollakin muulla tavalla esimerkiksi suullisesti tai piirustuksen avulla. Harjoituksen toinen osa on kiitollisuuden ilmaiseminen kirjeen kohteelle, joko kasvotusten, puhelimella tai lähettämällä kirje postissa. Suurin tutkittu onnellisuusvaikutus on aidosti kirjoitetulla ja henkilökohtaisella kirjeellä, jonka kirjoittaja lukee kasvotusten kirjeen kohteelle.

Ole myös itsellesi rakastava ja läheinen ihmissuhde. Pysähdy pohtimaan, kuinka voisit kohdella itseäsi lomalla kuin rakasta ja tärkeää ystävää. Mitä kaikkea tekisit itsesi puolesta ja itsellesi rakkauden tekoina? Mitä kaikkea antaisit itsellesi ja miten puhuttelisit itseäsi?

Lue ohjeet itsesi kiittämiseen tästä blogista ja kirjoita itsellesi kiitoskirje: https://mailchi.mp/positiivinenoppiminen/kukoistavaa-kes?e=9d688c118d

 Aseta itsellesi oman näköiset onnellisen kesän tavoitteet!

Mitä jos suhtautuisit kesään ja kesälomaan samalla suunnitelmallisuudella, kuin johonkin erityisen tärkeään tavoitteeseen, jonka onnistumisen haluat varmistaa? Mitä jos käyttäisit yhden päivän kesästä siihen, että pysähtyisit kirjoittamaan oman tavoitekirjeen omalle kesälle? Koska yksi onnellisen elämän osatekijä on itselle tärkeiden tavoitteiden saavuttaminen, kannattaa myös kesää, lomaa ja oman hyvinvoinnin vahvistamista lähestyä suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti.

Omasta onnellisen kesän tavoitekirjeestä kannattaa kirjoittaa mahdollisimman hyvin omaa hyvinvointia, lepoa ja palautumista tukeva. Esimerkiksi nän: “Lupaan nukkua pitkään ja herätä ilman herätyskelloa tai aikataulua. Lupaan nauttia aamukahvista / aamuhetkistä rauhassa ja unohtaa, mitä kaikkea tänään ”piti tehdä”. Lupaan olla suorittamatta ja stressaamatta ja opetan itseni sanomaan itselleni lempeitä lauseita kuten ””tämä riittää” ”hyvä minä”, ”ei haittaa”, ”nyt lepään” ja”minä rakastan minua”. Näille ihanille tavoitteille kannattaa todellakin antaa aikaa ja tilaa – saavuttaminen ei ole koskaan ollut rennompaa ja ihanampaa!

Lempeän leppoisin kesäterveisin SPPY ry:n hallityksen uudet jäsenet

Viivi & Pauliina 

Lähteitä

Deci, E.L., & Ryan, R.M. 2000. The ”what” and ”why” of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry, 11(4), 227–268.

Kong, F., Ding, K., & Zhao, J. 2015. The relationships among gratitude, self-esteem, social support and life satisfaction among undergraduate students. Journal of Happiness Studies, 16(2), 477–489.

Lambert D’raven, L. & Pasha-Zaidi, N. 2015. Using the PERMA model in the United Arab Emirates. Social Indicators Research.

Layous, K. & Lyubomirsky, S. 2014. The how, why, what, when, and who of happiness: Mechanisms underlying the success of positive activity interventions. Positive emotion: Integrating the light sides and dark sides, 473–495.­

Lyubomirsky, S. 2007. The How of Happiness. London: Sphere.

Maisel, N. C. & Gable, S. L. 2011. For Richer… in Good Times… and in Health: Positive Process in Relationships. Teoksessa S. J. Lopez & C. R. Snyder (toim.). The Oxford Handbook of Positive Psychology – Second edition. New York: Oxford University Press, Inc.

Martela, F., & Ryan, R. M. 2016. The benefits of benevolence: Basic psychological needs, beneficence, and the enhancement of well-being: Benefits of benevolence. Journal of Personality, 84(6), 750-764.

Polak, E. L. & McCullough, M. E. 2006. Is gratitude an alternative to materialism? Journal of Happiness Studies 7, 343–360.

Tsang, J. A., Carpenter, T. P., Roberts, J. A., Frisch, M. B., & Carlisle, R. D. 2014. Why are materialists less happy? The role of gratitude and need satisfaction in the relationship between materialism and life satisfaction. Personality and Individual Differences, 64, 62–66.

Kirjoittaja

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Saatat pitää myös näistä:

Sukimisryhmät tarpeen!

Yhteisöllisyys on valitettavasti vähentynyt työpaikoilla viime vuosina. Korona ajoi valtaosan etätyöhön pystyvistä ihmisistä kotitoimistoihin – ja jättikin heidät sinne.

Mielen taidot tukevat hyvää ikääntymistä

Omia mielikuvia ikääntymisestä on toisinaan hyvä pysähtyä pohtimaan, sillä ne ohjaavat vahvasti suhtautumistamme asioihin. Näenkö ikääntymisen vääjäämättömänä luopumisten sarjana ja aikana, jolloin elämänsisältö kapeutuu?