Onko aikaansaamisessa taikaa?

Nykypäivän länsimaisella ihmisellä on vapaa-aikaa enemmän kuin aiemmilla sukupolvilla. Pesukone hoitaa pyykit ja ruokaa saa kaupasta puolivalmiina – elämä on siis helpompaa kuin ennen. Vai onko? Koemme arjessa usein riittämättömyyden tunnetta ja haluaisimme saada enemmän aikaan. Välillä tuntuu, kuin aikaansaamiseen tarvittaisiin suorastaan taikakeinoja!

Mielikuvat

Kyse on tietysti osittain siitä, että meillä on enemmän vaihtoehtoja kuin koskaan. Sosiaalisen median ja perinteistenkin medioiden ansiosta mahdollisuudet ovat jatkuvasti esillä – ja ehkä kuvittelemme, että meidän pitäisi tehdä aivan kaikkea, mitä näemme, jotta saisimme riittävästi aikaan.

Vaihtoehtojen määrä uuvuttaa ja vaikeuttaa valitsemista. Selkeä mielikuva siitä, mitä haluat saada aikaan auttaa fokusoimaan olennaiseen. Päätä mitä haluat, ja keskity siihen. Kaikkea ei voi valita samalla kertaa – vaikka yritämmekin sitä toistuvasti. Mielikuva on arvokas työkalu, joka parhaimmillaan auttaa meitä keskittymään olennaiseen. Älä tuhlaa sitä.

Tavoitteet

Tavoite ei siis ole vihollinen, vaan ystävä. Selkeä tavoite rauhoittaa riittämättömyyden tunnetta kokevan mielen. Mitä konkreettisemmin olet päättänyt mitä haluat saada aikaan, sen helpompi on keskittyä siihen. Samalla voit antaa itsellesi luvan unohtaa ulkoapäin tulevat paineet ja pakot.

Valitse tavoitteesi mieluiten sen mukaan, mikä sinulle on todella tärkeää. Mitä lähempänä tavoitteet ovat omia kiinnostuksiasi ja arvojasi, sen helpompi niihin on motivoitua. Jos haluat saavuttaa jotakin suurta, opettele asettamaan välitavoitteita, jotka vievät kohti suurempaa päämäärääsi. Isoja tavoitteita ei kannata turhaan pelätä – liian helppo tavoite voi myös syödä motivaatiota, eikä innosta ponnistelemaan riittävästi sen saavuttamiseksi.

Tavoitteen on hyvä olla myönteisessä muodossa, eli kohti-tavoite. Jos haluat eroon kiireestä, mieti mitä haluat tilalle, ja aseta se tavoitteeksi. Kehitä myös jokin innostava tapa mitata tavoitteesi toteutumista. Juhli rohkeasti saavutettuja välitavoitteita, vaikka tavoittaisit ne myöhässä aikataulustasi.

Onnistuminen

Muistathan, että tavoitteen keskeisin tehtävä on fokusoida tekemistäsi valitsemiisi asioihin. Ei siis ole läheskään aina tarpeellista saavuttaa tavoitetta täydellisesti. Emmehän osaa läheskään aina ennustaa, miten edistyminen käytännössä sujuu, puhumattakaan siitä, mitä muuta samaan aikaan elämässä tapahtuu.

Onnistuminen koostuu riittävästä määrästä oikeita tekoja tavoitteen edistämiseksi. Opettele iloitsemaan siitä, että teet jotakin pientä tavoitteesi eteen silloin, kuin suurta ei jostain syystä synny. Tyytyväisyys näihin tekoihin on sitä aikaansaamisen taikaa, joka saa tekemisen tuntumaan merkitykselliseltä. Huomaa jokainen askel, jolla edistät jotakin sinulle tärkeää, ja kiitä itseäsi siitä. Matkalla olo on tärkeintä, ja se tekee sinut onnellisemmaksi kuin saavutus.

Kuule itsesi

Säilytä yhteys omaan itseesi. Tunne itsesi: miten työskentelet parhaiten, milloin tarvitset tauon, milloin on viisainta syödä välillä. Nämä ovat niitä olennaisia kohtia, joissa ratkaistaan, onko tekeminen riittävän mukavaa. Tutkimusten mukaan kykymme tehdä hyviä valintoja vaihtelee merkittävästi riippuen olotilastamme.

Harvoin on olennaista, teetkö juuri niin kuin suunnittelit. Ratkaisevaa on, että palaat sinnikkäästi sen sinulle tärkeän asian äärelle. Jos jokin suunnitelma ei toimi, laadit pettymyksestä huolimatta uuden suunnitelman. Haastavienkin asioiden tekeminen on mahdollista, kunhan muistat kuunnella itseäsi.

Kirjoittaja

Lataa kuukauden teemakuva omalle koneellesi

Klikkaa hiiren oikeanpuoleista painiketta kuvan päällä ja valitse valikosta Tallenna nimellä tai Tallenna kuva nimellä.

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Saatat pitää myös näistä:

Sukimisryhmät tarpeen!

Yhteisöllisyys on valitettavasti vähentynyt työpaikoilla viime vuosina. Korona ajoi valtaosan etätyöhön pystyvistä ihmisistä kotitoimistoihin – ja jättikin heidät sinne.

Mielen taidot tukevat hyvää ikääntymistä

Omia mielikuvia ikääntymisestä on toisinaan hyvä pysähtyä pohtimaan, sillä ne ohjaavat vahvasti suhtautumistamme asioihin. Näenkö ikääntymisen vääjäämättömänä luopumisten sarjana ja aikana, jolloin elämänsisältö kapeutuu?