Tammikuu 2020: Myönteistä terveyttä ja elinvoimaa 2020!

Vuoden vaihtuessa monen katse kääntyy omaan terveyteen. Liikuntaa pitäisi lisätä, painoa pudottaa ja tipatonta viettää. Kaikki tuo on toki tärkeää. Terveyttä voi kuitenkin edistää monella muullakin tavalla – ehkä jopa helpommin ja hauskemmin!

Terveyttä ja pitkää ikää

Kun on tarkasteltu poikkeuksellisen pitkään eläneiden ihmisten yhtäläisyyksiä eri puolilla maailmaa, esiin on noussut yllättäviäkin asioita. Näitä yli 100-vuotiaita ihmisiä on yhdistänyt esimerkiksi se, että he kokevat elämässään merkityksellisyyttä – jonkun syyn, miksi aamulla nousta vuoteesta. Se on saattanut olla mielekäs työ, vapaaehtoistoiminta tai vaikkapa puutarhan hoito. Heillä on myös paljon sosiaalisia kontakteja, joita he vaalivat säännöllisesti. Toki he myös liikkuvat säännöllisesti ja syövät maltillisia määriä kasvisvoittoista ruokaa.

Kun 100-vuotissyntymäpäiviään viettäviltä kysyy, mikä on heidän elinvoimaisuutensa salaisuus, he usein vastaavat: huumori ja se, ettei elämää ota niin kovin vakavasti! He kokevat yleensä terveytensä hyväksi, vaikka heillä olisi kroonisia sairauksiakin, koska asennoituvat myönteisesti niin terveyteensä kuin muihinkin asioihin.

Mitä pitkäikäisiltä siis voisi oppia?

Yhteistä iloa

Vaikka säännöllinen liikunta on tärkeää terveyden ylläpidossa, ihmissuhteet ovat – jos mahdollista – vieläkin tärkeämpiä. Erään meta-analyysin mukaan sosiaalisten suhteiden puute on yhtä haitallista terveydelle kuin tupakointi ja alkoholismi ja jopa haitallisempaa kuin liikunnan puute (Holt-Lunstad J, et al. 2010). Pitkäikäisten yhteisöllisyydestä meillä olisi paljon opittavaa!

Yhdessä koettu ilo puolestaan tekee hyvää niin mielelle, keholle kuin ihmissuhteillekin. Huumori ja nauru rentouttavat, vähentävät stressiä ja antavat energiaa. Ne lisäävät myönteisiä tunteita ja vapauttavat hyödyllisiä välittäjäaineita sekä parantavat vastuskykyä sairauksille!

Mitäpä jos yhdistäisitkin useampia terveyttä edistäviä asioita ja lähtisit kävelylle, lenkille, joogaan tai sulkapalloa pelaamaan kaverin kanssa? Luultavasti hyvässä seurassa irtoaisi myös naurua ja huumoria, joka edelleen lisäisi hyvinvointia.  Voisiko perheen kanssa lähteä pitämään hauskaa liikuntapuistoon tai metsäretkelle? Järjestäisikö ystävien kanssa illanistujaisiksi vaikka kasvisruokakurssin?

Myönteinen asenne

100-vuotiaat: ”Elämää ei kannata ottaa niin vakavasti!”

Elämään ja terveyteensä positiivisesti suhtautuvat ihmiset näyttävät tutkimusten mukaan elävän pitempään ja terveempinä. Ehkä ääneen lausuttua arkista valittamista voisi hiukan vähentää? Tai omaa kriittistä sisäistä puhettaan korjata armollisempaan suuntaan? Ottaa vähän rennommin?  Se saattaisi olla vuoden terveysteko!

Jospa siis satsaisimmekin tänä vuonna erityisesti ihmissuhteiden hoitoon, huumoriin ja myönteiseen asenteeseen. Ehkä liikunnan lisääminen ja ruokavalion korjausliikkeetkin sujuisivat siinä sivussa melkein kuin itsestään!


Ilmoittaudu tapahtumaan 20.1.2020

Artikkelin kirjoittaja Riitta Marjamaa on puhujana SPPY:n jäsentapahtumassa Paasitornissa maanantaina 20.1.2020. Voit ilmoittautua tapahtumaan maksutta täällä.

Kirjoittaja

Lataa kuukauden teemakuva omalle koneellesi

Klikkaa hiiren oikeanpuoleista painiketta kuvan päällä ja valitse valikosta Tallenna nimellä tai Tallenna kuva nimellä.

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Saatat pitää myös näistä:

Joulu tai ei, tärkeintä on rakkaus

Olimme työstäneet koko edellisen päivän yrityksemme identiteettiä, eli sitä, miten me sekä ulkopuoliset näkivät yrityksemme. Apuna käytimme brändikukkaa,

Tilaa iloa pintaan

Näyttelijä Satu Silvo loistaa iloa ja hyväntuulisuutta ympärilleen kuin majakka pimeässä. Ilman huumoria se ei olisi mahdollista. Tosi hyvää lääkettä kaikkeen on opetella nauramaan myös itselleen.

Positiivinen johtaminen on vuorovaikutusta

Positiivinen organisaatiotutkimus yhdistää ja soveltaa positiivisen psykologian tutkimustietoa johtamiseen sekä organisaatioiden ja työyhteisöjen kehittämiseen.

Vieritä ylös