Milloin minä olen parhaimmillani?

Luonteenvahvuudet positiivisessa psykologiassa

Luonteenvahvuudet ovat yksi positiivisen psykologian ydinaihealueita. Tunnetuimman vahvuusluokittelun, VIA Characterin mukaan on olemassa 24 universaalia luonteenvahvuutta, joista esimerkkejä ovat sinnikyys, luovuus, ystävällisyys ja rohkeus. Nyt ajattelet kenties: Universaalejako? En minä kyllä ole sinnikäs tai rohkea! Tämä ei teorian mukaan pidä paikkansa. Kaikilla meillä on kaikki 24 vahvuutta, mutta jokaisella on oma uniikki vahvuusprofiilimme. Jotkut vahvuuksista ovat ydinvahvuuksiamme, eli sellaisia, jotka tekevät minusta juuri minut, joita käyttäessäni olen parhaimmillani. Osa vahvuuksista taas on enemmän piilossa ja niitä käytämme harvemmin. Se ei tarkoita, että ne olisivat heikkouksiamme – ne ovat meille vain vähemmän luontaisia kuin toiset vahvuudet. Lohdullista on, että kaikkia vahvuuksia voidaan kehittää aktiivisella harjoittelulla: vaikka itsehillintä tai sinnikkyys välillä unohtuisi, se ei tarkoita, etteikö sinulta niitä taitoja löytyisi.

Tutkimuksien mukaan vahvuuksien hyödyntäminen omassa elämässä lisää hyvinvointia ja onnellisuutta. Eräässä tutkimuksessa omien vahvuuksien käyttö uudella tavalla lisäsi onnellisuutta jopa kuuden kuukauden ajaksi! Omien ydinvahvuuksien käytön on esitetty olevan yhteydessä myös parempaan stressinhallintaan, työhön sitoutumiseen sekä tuottavuuteen työpaikalla. Vahvuuksien tunnistamisesta onkin hyötyä urasuunnittelussa. Lähestymme usein uusia työpaikkoja pohtimalla työtehtävän annettuja vaatimuksia ja sitä, miten itse pystymme vaatimukset täyttämään. Ehkäpä töitäkin voisi hakea vahvuudet edellä? Kokeile listata ylös ydinvahvuutesi ja mieti millaisessa roolissa ja työympäristössä ne pääsisivät esiin. Onko nykyinen työsi tällainen?

Tunnista ydinvahvuutesi

Jotta omien vahvuuksien käytön ja kehittämisen voi aloittaa, ensin täytyy tietenkin tunnistaa mitä omat vahvuudet ovat. Vahvuuksia voi alkaa kartoittamaan miettimällä seuraavia kysymyksiä: Mitä teen ollessani kaikista omimmillani? Maalaanko, autanko muita ihmisiä vai esiinnynkö yleisön edessä? Millaiset asiat saavat minut syttymään? Minkä vahvuuden poistaminen veisi isoimman osan minusta pois? Koska emme kuitenkaan näyttäydy aina samanlaisina muille kuin itsellemme, vahvuuskartoitukseen kannattaa pyytää myös apua. Haluaisinkin haastaa sinut kokeilemaan harjoitusta, joka on nimeltään Reflected Best Self. Harjoitus toimii seuraavasti:

  1. Pyydä useampaa (esimerkiksi 10) sinut tuntevaa henkilöä kuvailemaan muutamaa tilannetta, jossa sinä olet ollut parhaimmillasi tai onnistunut erityisen hyvin. Valitse ihmisiä eri elämän osa-alueilta: työpaikalta, perheestä, ystäväpiiristä ja harrastuksista.
  2. Analysoi saamiasi vastauksia ja VIA-luokittelua apunasi käyttäen pyri tunnistamaan kaikki vahvuudet, joita tarinoissa esiintyy.

3.Tarkastele tämän jälkeen listaasi. Esiintyykö joku vahvuus useammin kuin muut? Tämä saattaa olla huippuvahvuutesi!

Kun olet päässyt kartalle omista vahvuuksista, kannustan esittämään itsellesi vielä yhden kysymyksen:

Miten voisin hyödyntää vahvuuksiani jo heti tänään?

Lisää vahvuustutkimuksesta voi lukea esimerkiksi VIA-Character sivustolta. 

 

 

Kirjoittaja

Lataa kuukauden teemakuva omalle koneellesi

Klikkaa hiiren oikeanpuoleista painiketta kuvan päällä ja valitse valikosta Tallenna nimellä tai Tallenna kuva nimellä.

silhouette of super businessman with cape take telescope and see something on the mountain in the sunset

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Saatat pitää myös näistä:

Sukimisryhmät tarpeen!

Yhteisöllisyys on valitettavasti vähentynyt työpaikoilla viime vuosina. Korona ajoi valtaosan etätyöhön pystyvistä ihmisistä kotitoimistoihin – ja jättikin heidät sinne.

Mielen taidot tukevat hyvää ikääntymistä

Omia mielikuvia ikääntymisestä on toisinaan hyvä pysähtyä pohtimaan, sillä ne ohjaavat vahvasti suhtautumistamme asioihin. Näenkö ikääntymisen vääjäämättömänä luopumisten sarjana ja aikana, jolloin elämänsisältö kapeutuu?