Johtajuus ansaitaan arjen myrskyissä

Sain tehtävän kirjoittaa blogin aiheesta johtajuus. Lupauduin siihen heti oikeastaan ajattelematta, ja otsikkoa kirjoittaessa jäinkin maallikkona pohtimaan asiaa kokonaisuutena – ei vain ”johtamisen näkökulmasta”.

Johtamisesta olisi helppo kirjoittaa esimiehen näkökulmasta; millaista johtaminen olisi parhaimmillaan, ja mitä kaikkea pitäisi tehdä onnistuakseen. Johtajuus onkin sitten hieman isompi juttu, se kun ei tule minkään toimenkuvan tai tehtävän kautta, vaan se ansaitaan omalla toiminnalla organisaatiossa omilta ihmisiltä sekä myös omalta esimieheltä.  Ajattelin lähestyä kokonaisuutta yksinkertaisen jäsentelyn avulla. Tämä ei varmaankaan ole täydellinen, mutta tähän kohtaan hyvä alku:

Yksilön johtaminen kohti yhteistä suuntaa

Yksittäisen ihmisen johtaminen on nopeasti ajateltuna tärkein osa johtamista organisaatiossa. Niin se varmaan onkin, mutta se toimii parhaiten sitten, kun organisaation tulevaisuus on mietitty yhdessä koko henkilöstön kanssa. Silloin kaikki tietävät suunnan, minne halutaan mennä, ja johtamisella voidaan varmentaa ja sopia jokaisen yksilön tekeminen samaa suuntaa tukevaksi. Suunta ei silloin myöskään ole vain esimerkiksi johtoryhmän päätös, vaan kaikki ovat saaneet siihen vaikuttaa – helpompaa!

Luvut seuraavat tekemistä

Asetettuja tavoitteita seurataan usein lukujen kautta, mutta yhtä tärkeää on pitää mielessä sovittujen toimenpiteiden seuraaminen aidon tekemisen kautta. Kun ollaan varmoja tekemisestä, voidaan olla varmoja myös siitä, että luvut seuraavat. Luvut muuttuvat excelissä vain toimenpiteiden kautta. Liian usein asioita pyöritellään vain excelissä ja odotetaan niiden muuttuvan todellisiksi.

Tehokkuus tulee helpottamisen avulla

Tässä ajassa kuulee usein, että pitää olla nopeampi ja tehokkaampi sekä tuottavampi. Ilman esimiehen tukea se ei useinkaan ole mahdollista. Esimiehenä on tärkeää muistaa yksilön auttaminen, tukeminen ja tekemistä hidastavien pullonkaulojen poistaminen. Kun näin toimitaan, arjen työ helpottuu ja tehokkuus tulee sitä kautta. Ei ”ruoskan heiluttamista”, vaan helpottamista.

Sormien läpi katsominen

Kun yhteiset tavoitteet ovat selvät ja yksilön tavoitteet on myös asetettu, on syytä antaa jokaisen tehdä asiat omalla tavallaan omaan persoonaan sopien. Me olemme kaikki erilaisia. Jokainen motivoituu eri asioista ja tekee asioita eri tavalla. Pakottamalla kaikki samaan muottiin pilataan motivaatio. Yksinkertaisesti johtajuutta on myös sormien läpi katsominen antamalla jokaisen tehdä asioita omalla tavallaan.

Omien ihmisten puolustaminen

Kun tilanne tiukkenee, niin hyvin usein tiedon kulku vähenee. Omaa reviiriä puolustetaan, eikä asioita aina päätetä oikeudenmukaisesti tai todellisen tiedon perusteella. Organisaation hiljaiset eivät ehkä tuo itseään tai työpanostaan esille riittävästi – heidän yli voidaan talloa, vaikka he ovat ehkä olleetkin juuri niitä tärkeimpiä kantavia voimia. Esimiehen on tärkeää oivaltaa ja nähdä tämä, sillä johtajuus syntyy myös tasapuolisuudesta ja heikoimpien puolustamisesta.

Aktiviteettien esillä pitäminen

Kun ajat kiristyvät, monessa organisaatiossa vuodelle asetetut tavoitteet ja aktiviteetit helposti unohdetaan. Silloin viimeistään alkaa mikromanagerointi erilaisissa pikkuasioissa. Virheiden hakeminen, käskytys, pikaiset pomon päätökset yms., vievät motivaation ja fiiliksen. Jos kuitenkin halutaan organisaation menevän eteenpäin, on syytä pitää fokus tehtävissä aktiviteeteissa. Vain niiden ja hyvän fiiliksen kautta tulevaisuuden tulokset syntyvät.

Päätösvallan antaminen

Haastavassa tilanteessa pomo saattaa yrittää ottaa ”homman hanskaan” ja tehdä nopeita päätöksiä itse, koska muut eivät sitä osaa. Kysymys on kuitenkin siitä, että vielä eilen hyviä päätöksiä itsenäisesti tehneet ihmiset eivät muutu yön aikana huonoiksi. Sen kun muistaa, voi hyvällä mielellä antaa jokaisen tehdä päätöksiä vaikeinakin aikoina. Motivoituneena.

Yhteenvetona:

Kuulin aikoinaan sanonnan ”tyyni meri ei tee hyvää purjehtijaa” – ei myöskään noususuhdanne tee välttämättä hyvää johtajaa.

Johtajuus on omilta ihmisiltä ja koko ympäröivältä sidosryhmältä ansaittu asia, jota mitataan erityisesti silloin kun ajat ovat kovemmat. Positiivinen johtajuus saa aikaan hyvän fiiliksen organisaation arkeen. Se syntyy kaikkien edellä mainittujen yksinkertaisten asioiden kautta – ei vain olemalla kovassa tilanteessa kova johtaja.

Johtajuus on välittämistä, huolenpitoa ja arvostusta arjen tilanteissa – yhdessä.

 

Artikkelin kuva: Ari Rämö

Kirjoittaja

Lataa kuukauden teemakuva omalle koneellesi

Klikkaa hiiren oikeanpuoleista painiketta kuvan päällä ja valitse valikosta Tallenna nimellä tai Tallenna kuva nimellä.

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Saatat pitää myös näistä:

Sukimisryhmät tarpeen!

Yhteisöllisyys on valitettavasti vähentynyt työpaikoilla viime vuosina. Korona ajoi valtaosan etätyöhön pystyvistä ihmisistä kotitoimistoihin – ja jättikin heidät sinne.

Mielen taidot tukevat hyvää ikääntymistä

Omia mielikuvia ikääntymisestä on toisinaan hyvä pysähtyä pohtimaan, sillä ne ohjaavat vahvasti suhtautumistamme asioihin. Näenkö ikääntymisen vääjäämättömänä luopumisten sarjana ja aikana, jolloin elämänsisältö kapeutuu?

Scroll to Top