Anna flow-tilalle mahdollisuus

Psykologi Mihály Csíkszentmihályi on urallaan keskittynyt tutkimaan ihmisten onnellisuutta ja hyvinvointia ja näiden edellytyksiä. Hän tunnisti aikoinaan ensimmäisenä ilmiön, jossa ihminen antautuu kokonaan tekemiselle ja sen päämäärälle. Tässä tilassa ympäristön äänet lakkaavat kuulumasta, unohdat ajan kulun ja itsesi, ja huomiosi keskittyy ainoastaan työhön ja sen tavoitteeseen. Csíkszentmihályi antoi tälle tilalle nimen flow – virtaus.

Virtauskokemukset liittyvät tavallisimmin tilanteisiin, jolloin teemme jotain keskittymistä vaativaa ja sopivan haastavaa, josta aidosti nautimme. Tällaista on usein vaikkapa taiteen tekeminen, soittaminen, laulaminen, haastava liikunta- tai urheilusuoritus tai minkä tahansa luovan työn tekeminen. Olennaista on se, että samalla kun tehtävä haastaa sopivasti kykyjäsi ja osaamistasi, voit kuitenkin luottaa siihen, että selviydyt siitä, ja ettei sinua arvostella. Virtaukseen onkin melko helppo päästä harrastusten tai muun vapaa-ajan toiminnan parissa, sillä silloin ponnistelet tavallisesti vain itseäsi varten eikä sinun tarvitse huolehtia siitä, mitä muut ajattelevat, tai lunastaako työsi tulos paikkansa vaikkapa organisaatiosi tavoitteiden kokonaisuudessa. Ei ole mahdollista heittäytyä virtaukseen, jos takaraivossa nakuttaa huoli siitä, miten muut ihmiset suoritukseesi suhtautuvat, ja joutuuko työsi tulos kenties kritiikin ja arvostelun kohteeksi. Siksi virtaushetkien löytäminen on työelämässä usein haastavampaa. Tässäkin on kuitenkin osittain kyse taidosta, jota voit itsessäsi kehittää, jos vain haluat. Seuraavilla vinkeillä voit luoda lisää flow-mahdollisuuksia työhösi, ihan riippumatta siitä millaista se käytännössä on.

Sulje pois kaikki häiriötekijät!

Googlen vuonna 2008 IT-ammattilaisilla tekemän tutkimuksen mukaan jo pelkkä tietoisuus siitä, että puhelin tai sähköposti saattaa keskeyttää työnteon, häiritsi keskittymistä vaativan tehtävän suorittamista. Ja jos sitten keskeytys todellakin tulee (se voi olla vaikkapa vain uuden sähköpostin saapumisesta ilmoittava ääni!), ihmisiltä kestää jopa 25 minuuttia päästä sen jälkeen takaisin siihen uppoutuneeseen tilaan, jossa he olivat ennen keskeytystä. Jos siis haluat keskittyä kunnolla tekemiseesi, sulje sähköpostiohjelma kokonaan ja laita puhelin äänettömälle ja pois katseen ulottuvilta!

Jos työskentelet yhteisössä, jossa ihmisillä on tapana käydä toistensa luona kysymässä neuvoja tai rupattelemassa, tee muille selväksi, että olet keskittymistä vaativan työn äärellä, ja että haluat olla tietyn ajan rauhassa. Yhteisten pelisääntöjen luominen työyhteisössä edistää kaikkien aikaansaamista. Mikäli mahdollista, kannattaa sopia esimerkiksi niin, että tiettyinä aikoina viikosta kukaan ei häiritse ketään.

Tee olosi niin mukavaksi kuin mahdollista

Mikään ei häiritse virtaukseen pääsyä niin tehokkaasti kuin kipu ja epämukavuus. Huolehdi siitä, että asentosi on rento ja mukava ja tunnet koko kehosi tuetuksi. Kun olet järjestänyt itsesi mukavasti, vietä vielä hetki vain rentoutuen ja nauttien mukavasta olostasi ennen kuin paneudut työtehtävään. Antaudu painovoimalle ja keskitä ajatukset hetkeksi kehoosi. Hengittele muutaman kerran hitaasti ja rauhallisesti, ja puhalla kaikki jännitykset ulos kehostasi. Kokeile myös venyttelyä ja haukottelua – ne edistävät kehon rentoutumista ja virittävät sinut rauhalliseen ja keskittymiskykyiseen tilaan.

Palkitsevuus ja nopea palaute edistävät flow-tilaan pääsyn mahdollisuutta

Yksi virtauksen mahdollistavista tekijöistä on se, että tehtävästä saa välittömän palautteen. Sen ei kuitenkaan välttämättä tarvitse tulla ulkopuolelta. Usein riittää, että itse huomaat työn edistymisen ja pienet onnistumiset, ja että osaat esimerkiksi arvostaa mieleesi työnteon aikana pulpahtelevia inspiroivia ideoita. Toisekseen työn on tarpeen olla itsessään palkitsevaa. Tämä jos mikä on asia, jossa asenne ratkaisee! Jos sinulla on taipumus luokitella tietynlaiset työtehtävät tylsiksi tai arvottomiksi, on hyvin luonnollista, että tunnet tällaisia tehtäviä tehdessäsi vastustusta tai turhautumistakin. Silloin ei virtaukseen pääseminen onnistu! Kokeile siis, voisitko löytää niistäkin jotain kiinnostavaa tai antoisaa – jotain, josta voit nauttia työtä tehdessäsi.

Flow-tutkijoiden mielestä virtauksen kokemus voi syntyä vain silloin kun tehtävä on sopivan haastava, mutta oman kokemukseni pohjalta sanoisin, että se on hyvin mahdollista myös silloin kuin työ on hyvinkin rutiininomaista. Sinänsä tylsän tuntuisia Excel-taulukoita pyöritellessäkin voi päästä virtaavaan olotilaan, kun osaa nauttia vaikkapa omasta näppäryydestään tai tavoitellusta hienosta lopputuloksesta. Nauti sinäkin siis omasta tarkkuudestasi, taidostasi, nopeudestasi, oppimisestasi, ideoistasi ja luovuudestasi, tai vaikkapa siitä upeasta lopputuloksesta, jonka voit maalata mieleesi jo ennen kuin aloitat työn! Kuulostele ja etsi mieleesi tällaisia asioita ja keskity niihin.

Kaikkein tehokkain virtauksen mahdollistaja!

Päivittäinen ja jatkuva mindfulness-harjoittelu on kaikkein tehokkain keino hankkia elämäänsä lisää virtauksen hetkiä. Sen myötä kehität kykyäsi rauhoittua ja ”laskeutua omaan kehoosi” ja tähän hetkeen. Egon moottoroima taipumus arvostella itseäsi vaimenee. Opit rentoutumaan, jolloin arjen niin helposti pilaavien huolien voima vähenee. Keskittymiskykysi paranee huomattavasti, ja sinun on helpompi suunnata huomiosi siihen mihin sen haluatkin suunnata, esimerkiksi siis työhösi. Säännöllisen mindfulness-harjoittelun hyviin puoliin kuuluu myös se, että se auttaa kestämään tylsyyttä! Aiemmin pitkästyttävät asiat lakkaavat olemasta pitkästyttäviä, kun opit olemaan todella läsnä tässä hetkessä, ja alat havaita rutiinityössäkin pieniä nyansseja, jotka lisäävät siihen vaihtelun tuntua. Tämä saa työsi tuntumaan kiinnostavammalta, mikä puolestaan sekin kasvattaa flown mahdollisuutta.

Mindfulness-harjoittelu on muutenkin kaikin puolin hyvinvointia lisäävää, ja ainakin itse ajattelen, että se on nykypäivän ylivirikkeisessä ja hektisessä elämässä lähes välttämätöntä. Harjaathan hampaitasikin säännöllisesti ja huolehdit muutenkin kehostasi – miksi et paneutuisi samalla tavoin myös mielestäsi huolehtimiseen? Sehän on kuitenkin tärkein työkalusi!

Miksi omien flow-taitojen kehittäminen kannattaa?

Yksinkertaista! Tutkimusten mukaan ihminen on kaikkein onnellisin, kun hän on virtauksen tilassa. Mitä enemmän onnellisuuden hetkiä onnistut löytämään tähänkin päivään, sitä onnellisemmaksi muodostuu koko elämäsi. Sitä minä toivon sinulle!

Kirjoittaja

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Saatat pitää myös näistä:

Sukimisryhmät tarpeen!

Yhteisöllisyys on valitettavasti vähentynyt työpaikoilla viime vuosina. Korona ajoi valtaosan etätyöhön pystyvistä ihmisistä kotitoimistoihin – ja jättikin heidät sinne.

Mielen taidot tukevat hyvää ikääntymistä

Omia mielikuvia ikääntymisestä on toisinaan hyvä pysähtyä pohtimaan, sillä ne ohjaavat vahvasti suhtautumistamme asioihin. Näenkö ikääntymisen vääjäämättömänä luopumisten sarjana ja aikana, jolloin elämänsisältö kapeutuu?