Työelämäprofessori Helena Åhmanin uutuuskirja sisältää kirjailijan henkilökohtaisia kohtaamisia astronauttien ja huippujohtajien kanssa. Helena haastaa meitä jokaista oppimaan rohkeutta kohdata erilaiset tilanteet ja niihin liittyvät tunteet.
En tahtonut malttaa odottaa, että Helenan uutuuskirja tulee ulos. Monestakin syystä. Ensikin ihmisten välinen vuorovaikutusdynamiikka, mielemme uskomukset ja kykymme kohdata hankalia tunteita itsemyötätuntoisesti ja myötätuntoisesti on kiinnostava kyvykkyyskombo. Olenhan itsekin raapustellut aiheesta mm. Linkedinissä ja myös teoksissa ”Tunnelukutaito- avain yksilön ja yhtyeiskunnan menestykseen” sekä ”Paremman työelämän voimavarat” (Minea 2023) Luojan kiitos nämä ovat taitoja, joita jokainen voi kehittää koko elämänsä ajan. Toiseksi minua kiinnostaa valtavasti ihmisen sisäisen puheen ja yhteistyön vaikutuksen tutkiminen liiketoiminnan menestymisessä. Kolmanneksi himolukijana ja monenlaisen kirjallisuuden suurkuluttajana hänen kirjansa ovat yksinkertaisesti vain niin hyviä! Aikaisempi kirja Keskusteluälykkyys on myös läpäissyt oman ”kolmen portin” kriteerit: ensin äänikirja, sitten lainaaminen kirjastosta ja lukukokemus ja sitten omaksi hankkiminen kirjahyllyyn. Näyttää siltä, että kahden postin läpi kulkenut uutuuskirja tulee omakseni lähiaikoina.
Kuuntelin ensin äänikirjan, koska se oli kirjailijaprofessorin itsensä lukema. sen jälkeen luin sen fyysisenä kirjana. Kesälomalle se on lukulistalla uudestaan, tällä kertaa merkintöjä ja muistiinpanoja tehden. Oma lukutaktiikkani kun on, että äänikirjaa kuuntelen puuhaillessani puutarhassa, lenkillä jne. Se on ikään kuin sisällön selailua. Fyysinen kirja on sitten lukemista. Se on ihan eri tavalla intensiivinen kokemus.
Aihetta intohimoisesti seuraavana ja siitä kaiken irti saatavan lukevana mietin, josko nyt enää tulee menetelmätasolla paljoakaan uutta. No tuli! Niin paljon että halusin kirjoittaa tämän reflektion innoittaakseni sinua lukemaan tämän(kin) kirjan. Käyn päivittäin työssäni hyvin erilaisia keskusteluja. Vaativiakin, ja helppoja myös. Työnohjaustilanteet, valmennukset, työyhteisösovittelu, kouluttaminen, oman tiimin sisäiset palaverit ja päätöksenteko, johdon kanssa käytävät strategiset keskustelut, asiantuntijoiden sparraus ja coaching, sekä tietysti sisäiset keskustelut itseni kanssa, ovat kaikki erilaisia keskustelutilanteita.
Uutuusteos antoi uusia raikkaita näkökulmia, haastoi lempeän jämäkästi katsomaan peiliin ja reflektoimaan, ja tarjoili myös käytännön työkaluja. Kun kohtaamme tunteemme, pystymme jäsentämään tilannetta paremmin ja tekemään parempia päätöksiä. Fiilis paranee ja yhteistyö sujuvoituu.
Ehkä eniten mieleen jäävä asia oli Helenan käyttämä esimerkki biisoneista. En kerro nyt tässä jutun juonta, vaan saat lukea sen kirjasta ihan itse. Omaa ajatteluani se ainakin haastoi ja ravisutti pysyvällä tavalla.
Työelämätaidot edellyttävät meiltä kykyä puhua suoraan, kohdata vastarinta rakentavasti, antaa anteeksi ja päästää irti. Samalla meidän tulee pitää huoli omista voimavaroistamme ja rajoistamme. Näiden taitojen ytimessä on tunnerohkeus – kyky kohdata kaikki tunteet itsessä ja toisissa. Tunnerohkeus auttaa valitsemaan viisaammin, koska tunne johtaa toimintaamme. Kirjasta löytyy vinkkejä niin työelämään kuin arjen eri tilanteisiin. Äänikirjana kuunnellessa pääsi vielä nauttimaan pätkistä Tommi Läntisen musiikkia.
Ps. erään teoksen jälleenmyyjän kotisivuilla punainen teksti huutaa: ”Painos loppu, tulossa lisää arviolta vko 24/2024”. Hyvä että tämä myy, sillä tätä me tarvitsemme. Kannustusta, lempeää pukkaamista tietoisempaan suuntaan ja rohkaisua kehittämään tunnelukutaitojamme.
Kiitos Helena, että kirjoitit tämän.
Kiitos myös, kun olit vieraanamme SPPY:n jäsenillassa.